Natuur

Ooievaars spotten vanuit de B&B

Natuur

Ooievaars spotten vanuit de B&B

De ooievaars kunnen je haast niet ontgaan zijn als je in de buurt van Rhenen je eerste wandeling gemaakt hebt. Regelmatig zie je er meerdere door de weilanden lopen op zoek naar een heerlijke maaltijd. Maar ook de strategisch neergezette ooievaarsnesten zorgen voor een mooi schouwspel.

In maart/april keert als eerste het mannetje terug op oude nest van vorig jaar en verdedigt deze tegen andere mannetjes tot het moment dat het vrouwtje terugkeert. Een ooievaarspaar is monogaam tijdens het broedseizoen maar daarna gaan ze weer hun eigen weg.

Het nest wordt door beide ooievaars gebouwd of verbouwt en heeft een doorsnede van 80 tot 150 cm. Door het hergebruiken van een nest wordt deze hoger en hoger en kan op den duur wel 2 meter bedragen. Wist je trouwens dat er meerdere onderhuurders actief zijn in een nest. Vaak vindt je er ook de nesten van de spreeuw, huismus, ringmus en zelfs een torenvalk verblijft hier graag.

Op een leeftijd van 3 tot 5 jaar wordt het eerste nest gemaakt van 4 tot 7 eieren. Voor het broeden is zo’n 33 dagen nodig, waarbij de ouders regelmatig afwisselen. Voor de jongen moeten de ouders af en aanvliegen en of de prooi nu levend of dood is, dat maakt de jongen echt niet uit. Onderzoek heeft uitgewezen dat een jonge ooievaar zo’n 16 kg voedsel verorbert alvorens het uitvliegt.

Na 3 weken beginnen de jongen al te staan en na 9 weken vliegen zie uit, maar keren zij nog regelmatig terug naar het nest. Als de winter nadert vliegen er heel wat ooievaars naar de warmere streken in Afrika, maar een groot aantal blijft ook gedurende de winter in Nederland.

Ooievaars kan je gedurende het hele jaar voorbij zien komen als je door de ramen van de B&B naar buiten kijkt of als je geniet van een lekker wijntje in je eigen privé tuin achter de B&B.

ooievaar